Hedera Helix ofwel de klimop is een goede drachtplant voor bijen. De plant bloeit van september tot in de winter. Gisteren zag ik in de achtertuin de nieuwe koningin op de vliegplank. Ze vloog een klein rondje om zich te oriënteren en was waarschijnlijk in voorbereiding op de bruidsvlucht en streek weer neer op de vliegplank. Ervoor had ik namelijk wat darren de bijenkast uit zien vliegen. Echt uniek om zoiets waar te mogen nemen!

Hallo welkom in de wereld van de bijen, leuk dat je even komt kijken. Deze website probeert een inkijk te geven in het werk van de imker, het leven van wilde bijen en honingbijen in het bijzonder. Veel kijk en luister plezier!

Dit is de bijenstand van de werkbij in Naaldwijk. Hier mocht ik op de open imkerdagen de mensen rondleiden en het verhaal van de bijen vertellen. Mooi om de vragen en verhalen van mensen te horen en samen te zoeken hoe je zo goed mogelijk bijen kunt houden.

Hoog bezoek uit Apeldoorn!

16. aug, 2014

Nieuwe bijenkoningin...

Deze week is er een nieuwe bijenkoningin geplaatst. Dit is een dochter van een raszuivere buckfast koningin. Dit bijensoort is ontwikkeld door broeder Adam, die zijn hele leven wel 70 jaar heeft toegewijd om deze soort te ontwikkelen. In 1910 doet hij zijn intrede in de benedictijner Abdij van Buckfast (in het zuid-westen van Engeland) waar hij in 1915 om gezondheidsredenen wordt ingezet bij de bijenteelt van het klooster. Broeder Adam heeft de hele wereld over gereisd om overal bijeneigenschappen te verzamelen en deze te verenigen in de buckfsat bijen.

Mensen vragen of je er veel werk aan hebt? Vandaag ben ik voor de derde achtereenvolgende dag met bijen bezig. Nu alleen maar even een controle. Dan toch maar even snel een selfie in volle bepakking. Vorige week ben ik door m'n broek gestoken en in de pols, Stephanie in haar duim. Dat leverde een paar aardige zwellingen op. We nemen nu een tablet in als we gestoken worden om de reactie wat te dempen.

Onze Koningin in uitvoering van haar taak. Eitjes leggen!

Een week na plaatsing is de koningin druk bezig met haar taak. Ze gaat gewoon door in het daglicht wat mooi de gelegenheid geeft om het even te filmen...

Nieuwe koningin in de dop op bijenstand Arentsburgh.